24 Eylül 2017 Pazar

Magnezyum Çubuğu ile Nasıl Ateş Yakılır ?


Var mı ateş gibisi ? Soğuk kış gecelerinde sobanın içinde, en mutlu günlerde mangalın içinde,


Bilirsiniz hemen hemen her programında Bear Grylls, ateşini magnezyum çubuğuyla yakar. Bizde bugün Bear Grylls' in çakmak taşını nasıl kullandığından bahsetmeyeceğiz...


Öncelikle etraftan kuru yosunlar, kuru otlar, kuru yapraklar, kuru ağaç kabukları ve serçe parmağınızdan daha ince küçük dal parçaları bulmaya çalışın... En kolay kuru yosunlar tutuşur, sonra kuru otlar ve son olarak da kuru yapraklar, magnezyum çubuğuyla dalları tutuşturamazsınız zaten...  


Küçük dal parçaları ikinci adım için.


Ben ateşimi kuru yosunlarla başlatıp sonradan üstüne kıyasla zor tutuşan kavları ekleyerek ateş yakarım, bu ateş yakma yöntemim her yerde işime yarar ve her daim sonuç verir.
Öncelikle bıçağımı sabit bir şekilde kuru yosunların hemen üstünde tutuyorum, bıçağımı hiç hareket ettirmeyeceğim hareket eden magnezyum çubuğum olacak.


Bıçağı, magnezyum çubuğunun yüzeyini bozmamak ve daha çok kıvılcım çıkartabilmek için 30 sanki ustura ile traş olurken tutuğunuz (hanım arkadaşlar için şöyle açıklayayım: 30-35 derece arası) gibi tutun. 

Kıvılcımları, kavımızın üzerine doğru denk getirebilmek için bıçağımızı hiç hareket ettirmeden fazla hızlı olmamak kaydıyla magnezyum çubuğumuzu geriye doğru çekiyoruz. Yazdıklarımı harfiyen uyguladığınız takdirde kavınızın tütmeye başlamaması için hiçbir sebep yoktur.
Burada dikkat edilmesi gereken husus bıçağımızla magnezyum çubuğuna fazla baskı uygulamamaktır.


Duman tütmeye başladıktan sonra bıçağınızı ve magnezyum çubuğunuzu bir kenara koyabilirsiniz.


Dumanın yanına doğru eğilin ve ateşin altına sanki ıslık çalarmış gibi hafifçe üfleyin ve içerdeki ateşin biraz daha güçlenip dumanında biraz daha artmasını bekleyin...


Dumanın ve tabi ateşinde güçlendiğine kanaat getirdiyseniz bu sefer yukarıda da bahsettiğim gibi daha zor tutuşan kavları ekleyip bu sefer biraz daha güçlü üfleyin.


Artık sakin olabilirsiniz ateş artık kendi kendine yanmaya başlayacaktır...


Lakin daha tam anlamıyla ateşi yakmış sayılmazsınız az sonra kuru yapraklar ve kavlar bir anda parlayıp kısa süre içinde sönecektir. Siz bu olmadan hazırda tuttuğunuz ince dal parçalarını ateşin üzerine yerleştirmelisiniz.



Unutmayın yeni yanmaya başlayan bir ateş bir çocuk kadar narin olabilir o yüzden dalları dikkatli bir şekilde yerleştirip güçlü bi şekilde tekrar üfleyin...


Tebrikler artık küçükte olsa bir ateşiniz var !







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder