3 Mayıs 2020 Pazar

SSTV Encoder ve Robot36 Programları ile SSTV

Bu yazıda Android işletim sistemli cihazlar için belirli modlarda SSTV göndermek ve almak üzere geliştirilmiş olan SSTV Encoder ve Robot36 isimli programları inceleyecek ve kullanımlarını öğreneceğiz.



Resim Seçme Tuşu: Gönderilmesi amaçlanan görüntüyü galeri veya kullanmakta olduğunuz herhangi bir dosya yöneticisinden seçmenize olanak sağlar. Böylelikle önceden hazırlamış olduğunuz SSTV imajlarını seçerek gönderebilirsiniz.

Fotoğraf Çekme Tuşu: Gönderilecek imajın seçilmesindeki bir diğer yoldur. Sizin için kamerayı açarak hızlı bir şekilde fotoğraf göndermenizi sağlar. Aciliyet gerektiren durumlarda pek ala kullanışlı olabilir.

Kaydetme Tuşu: Seçmiş olduğunuz görüntüyü eş zamanlı olarak göndermek yerine .wav dosyası olarak telefonunuza kaydeder.

Başlatma Tuşu: Seçtiğiniz ve çerçeve içerisine yerleştirdiğiniz görüntüyü eş zamanlı olarak SSTV sinyaline dönüştürerek telefonunuzun hoparlöründen, bluetooth bağlantısından veya aux çıkışından gönderir.

Seçenekler Tuşu: Seçenekler sekmesini açar.


Durdurma Tuşu: Halihazırda gönderilmekte olan SSTV imajının gönderimini durdurur.

Döndürme Tuşu: Seçmiş olduğunuz görüntüyü her seferde saat yönünde 90° döndürecektir.

Mod Seçme Sekmesi:  >>>


Modlar ve özellikleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için lütfen "SSTV Nedir?" rehberini okuyunuz.


Yazı Ekleme Sekmesi: Ekrana art arda 3 kez tıkladığınızda yukarıdaki sekme açılacaktır. Böylelikle önceden hazırlamış olduğunuz imajların veya çektiğiniz fotoğrafların üzerine çağrı işareti, locator vb gibi bilgileri yazabilirsiniz. 
İmajınızın üzerine yazmak istediğiniz yazıyı yukarıda gösterilen yere yazdıktan sonra, gerekli ayarları yaparak tik tuşuna basınız.
Yazdığınız yazıları hareket ettirebilmek için üzerlerine 2 kere, yeniden düzenlemek için ise 3 kere tıklamanız gerekecektir. Aksi taktirde yazılar yerine seçtiğiniz imaj hareket edecektir.
Yeni bir yazı eklemek için ise yine ekranınızın bos bir yerine art arda 3 kez tıklamanız gerekmektedir.
Yazdığınız yazıları silmek için ise üzerine 3 kez tıkladıktan sonra yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz üzere X tuşuna basmanız gerekmektedir.




Kapatma Tuşu: Programı kapattığınızda bile aslında program çalışmaya ve dinlemeye devam eder. Bu sebeple önce yukarıdaki duraklatma tuşu görünümündeki kapatma tuşuna basmanız ve programı kapatmanız gerekmektedir.

Paylaşma Tuşu: Aldığınız veya almakta olduğunuz imajı, dosya yöneticisine girmekle vakit kaybetmeden program üzerinden direkt olarak arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Kaydetme Tuşu: Aslında program, bitiş sinyalini aldığı anda aldığı SSTV görüntüsünü otomatik olarak kaydedecektir. Ancak bahsedilen durum gerçekleşmediğinde bu tuş yardımıyla manuel olarak da alınan görüntü kaydedilebilir. Otomatik kayıtta olduğu gibi sadece imaj yerine bu tuş ile yapılan kayıtlarda SSTV monitörü olduğu gibi kaydedilir.

Temizleme Tuşu: SSTV monitörünü tamamen temizler. Başlangıç sinyalinin sağlıklı bir şekilde alınamadığı durumlarda monitörü temizlemek alınacak imajın alt sınıra denk gelip ikiye bölünmemesi açısından ziyadesiyle yararlı olacaktır.

Ayarlar Sekmesi: >>>



Image Sharpness: Görüntü keskinlik ayarıdır. Sharpest(+++), sharper(++), shrap(+), neutral(=), soft(-), softer(--), softest(---) olmak üzere toplamda 7 keskinlik ayarı vardır.

Update Rate: Yenileme sıklığı ayarıdır. Slow(-), normal(=), fast(+), faster(++) ve fastest(+++) olmak üzere 5 adet yenileme sıklığı ayarı vardır.

Auto Mode: Otomatik Mod, varsayılan ayar olarak kalmalı ve kullanılmalıdır. Gönderilen başlangıç sinyalini ayırt ederek ona göre otomatik olarak çözümleme modunu seçer. Aynı şekilde başlangıç sinyalini aldığı takdirde monitörü de otomatik olarak temizleyecektir. Ziyadesiyle kullanışlı bir ayardır. Başlangıç sinyali ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için "SSTV Nedir?" isimli yazıyı okuyunuz.

Select Mode: Mod seçim sekmesidir. İletişim kurulacak modun daha önceden kararlaştırıldığı, iletişimin pek sağlıklı olmadığı, başlangıç sinyalinin iletilemediği vb. durumlarda zaman kazanmak ve kayıp yaşamamak adına tercih edilebilir. SSTV Encoder programı ile aynı modları içerir.

Toggle Debug Mode: Hata ayıklama modudur. İstasyon testlerinde kullanışlı olabileceği gibi SSTV gönderip almada pek bir faydası bulunmayacaktır. Kapalı olması çok daha münasiptir. Özellikle de ISS'den SSTV bekliyorsanız.

Toggle Scaling: Tek işlevi SSTV Monitörünü ekrana yakınlaştırıp(büyütmek), uzaklaştırmaktır(küçültmek). Kullanıldığında waterfall ve spektrumun ebatlarında bir değişiklik olmamaktadır.

Toggle Analyzer: Üzerine tıklandığında waterfall ve spektrumu açıp kapatır.

Privacy Policy: Uygulamanın ve geliştiricilerinin gizlilik politikası hakkında bilgi verir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder